Morsans Falafel
Ett favoritrecept är min mammas falafel, så in i vassen gott! Det bara vattnar sig i munnen när jag tänker på att vi ska äta det till lunch.
För ett tag sedan bjöd vi över alex faster med familj på hemlagade falafel, roligt att det var första gången de åt hemgjorda och att de gillade det.
Det är tidskrävande men helt klart värt mödan. Vi gjorde det som ett annat alternativ till tacofredag, så himla mysigt och skönt att bjuda på något annorlunda för omväxlings skull.
Receptet ger ganska mycket smet, men det går jättefint att frysa in för dagar då man inte orkar. Lägg i fryspåse platta till och frys in. Du behöver någon form av matberedare för att kunna göra detta recept
Här kommer receptet
500g torkade gula ärtor
500g torkade kikärter
2 st finhackade gullökar
3-4 vitlöksklyftor
2.5 dl finhackad persilja
2 tsk salt
1 msk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk svartpeppar
2 tsk sju kryddor
Bikarbonat
- Blötlägg de gula ärtorna och kikärterna (separat) i minst 12 timmar. Personligen brukar jag låta de dra i vatten ett helt dygn och så byter jag vatten några gånger där emellan.
- Fram med matberedaren och ha i lite av varje ärt sort och låt den gå, det ska nästan vare en slät smet då vet man att det är klart. Jag brukar köra i omgångar för att inte förstöra maskinen. häll över allt i en stor bunke alt djup ungsplåt.
- När alla ärtor är mosade blanda i gullöken, pressa i vitlöken, kryddorna och den finhackade persiljan.
- Portionera ut den delen du vill frysa in
- Den delen som ska tillagas, addera 1 tsk bikarbonat
- Hetta upp en neutral olja, forma falafeln till platta biffar och stek på medelhögvärme.
jag föredrar att äta en falafelrulle men man kan göra precis som man känner, servera till en god sallad eller varför inte pommes?
Förslag på tillbehör jag gillar att ha i min rulle.
Ajvar
Tahinisås alt vitlökssås
Tomat
Paprika
Gurka
Peperoni
Inlagda grönsaker
Ajvar
Tahinisås alt vitlökssås
Tomat
Paprika
Gurka
Peperoni
Inlagda grönsaker
Romansallad
Det är helt enkelt bara att kasta i det man tycker är gott.
